Houliston Genealogy Online

Charles Marais

Male about 1640 - 1689  (~ 49 years)


Personal Information    |    All    |    PDF

 • Name Charles Marais 
  Birth about 1640 
  Gender Male 
  Death 3 April 1689  "Le Plessis Marle", Drakenstein, South Africa Find all individuals with events at this location 
  Notes 
  • Sailed on Voorschooten from Delftshaven on 31 Dec 1687
   arrived Saldanha Bay 13 Apr 1688
   ==================================


   http://www.cjunebarnes.co.uk/Marais.htm

   1 Charles Marais, France, D: Apr 03 1689, "Le Plessis Marle", Drakenstein, South Africa, + Catherine Taboureux,
   2 Claude Marais, B: 1662, + Marie Avice, *2nd spouse of Claude Marais: + Susanna Gardiol, M: Oct 13 1721,
   2 Charles Marais, B: 1668, + Anna de Ruelle,
   2 Izaac Marais, B: 1677,
   2 Marie Madeleine Marais, B: 1682, + Estienne Niel,


   =========================
   http://users.iafrica.com/d/da/danievil/kwartierstaat.htm
   2124. Charles Marais verw: a, trou Catharina Taboureux. Charles sterf 3 Apr 1689. Die stamvader van die Marais's. Kom van le Plessis Marle naby Longvilliers, suid van Parys, Frankryk. Hy vlug met sy gesin na Nederland, waar hulle op 14 Sep 1687 die Katolieke geloof in die Waalse Kerk in Den Haag afsweer. Kom na S.A. met die skip "Voorschoten" met sy vrou en 4 kinders. Vertrek van Delftshaven op 31 Des 1687, en arriveer te Saldanhabaai op 13 Apr 1688. Daar oorwinter hulle en vertrek toe Van Saldanhabaai met die "Jupiter" na Kaapstad, waar hulle eers op 26 Aug 1688 aankom.
   Hy verkry op 1 Des 1693 die 60 morg plaas Le Plessis Marle aan die Simonsberg in Groot Drakenstein.
   Die volgende kom uit die dagboek van Simon van der Stel:
   1689, 5 April - Tegens de middag wordt hier door den Hottentots-kaptein Thomas een zijner Hottentotten in hecthenis gebracht, dewijl hij een der Franse vlugtelingen woonagtig aan Drakenstein, moordadig om het leven heeft gebracht.
   21 April - Is de gevangen Hottentot, over een manslag aan een Fransman door hem gedaan, deze morgen door de Raad van Justitie de dood aangeseid.
   23 April - Heden is de gevangen Hottentot ter dood gebracht in Conformiteit van de volgende Sententie:
   "Also de Hottentot Edescha, bijenaamd Dikkop, resorterende onder het kraal van zijn overleden Kaptein Thomas, altans 's hierdie gevangene meer dan 25 jaren oud, aan de Ed. Achtb. Raad van Justitie aan deze plaats, buiten pijn en dwang van ijzeren banden of te enige dreigementen van dien, vrijwillig heeft beleden en bekend, en zulks genoeg zijnde gebleken, dat hij (gevangene) niet heeft ontzien, op de 29 ste Maart laasleden, 's middags omtrent een uur voor zonsondergang te komen, benewens twee andere Hottentotte van 't zelfde kraal, in de tuin van de Franse landbouer Charles Marré, wonende aan Drakenstein, en denzelfe op een onbeleefde manier en met wrange woorden watermeloenen af te vragen, en tot antwoord van de voornoemde Marré gekregen hebbende, geen van die rijp te zijn, - dat hij (gevangene) onderstaan hadde op zijn eigen autoriteit een derzelve af te plukken, en die niet bekwaam om gegeten te worden bevinde, dat hij dezelwe naar 't hoofd van die gezeide Charles Marré heeft geworpen, zonder hem nochtans te raken, dat hij (gevangene) ook niet geschroomd heeft uit enkele baldadigheid tot twee verscheiden malen klei of klipstenen op te rapen, en daarmede de gemelde Marré diermate in zijn linkerzijde of lies te treffen, dat dezelve daardoor genoodzaakt was hem naar huis te begeven en zich aldaar te bergen.
   Dat hij (gevangene) zich vervolgens naar zijn voorzeide kraal vervoegd, en aldaar verstaan hebbende, dat Charles Marré na verloop van vier dagen, en sedert dat hij hem geworpen hadde, was komen te overlijden, hij zich versteken hadde, en landvluchtig geworden was, totdat hem zijn eigen volk en landraad achterhaald, en in handen van Justitie overgeleverd hebben.
   Dat aan de Ed. Achtb. Raad van Justitie gebleken is, door de verklaring van de Chirurgijn van Stellenbosch, Jan du Plessis, na gewone inspektie en gedane opening van des overledens lichaam, ten overstaan van de Landdrost en heemraden in geschrifte gegeven, als dat hij (du Plessis) in de linderdije of lies van de overledene Marré een grote Contutie zowel binnen als buiten, een hartader gebroken, en 't bloed door 't lichaam samen geronnen gevonden heeft, oordelende daarop de dood gevolgd en veroorzaakt te zijn.
   Dat hij (gevangene) eindelik zo voor gekommitteerden ui de Ed. Achtb. Raad van Justitie, alsmede in Judicis in 't bijwzen van de omliggende Hottentots Kapteinen openlik bekend en vrijwillig beleden heeft zijn voorzeide feit waarachtig, en daarom des doods schuldig te zijn.
   ... Aldus gesententieerd in 't Casteel de Goede Hoop den 20 en April 1689, nutsgaders geexecuteerd den 23 en aanvolgende.
   Geteken: sterf van der Stel, Dominique De Chavonnes, Eerw. Pieter Linis, Jan Hendrik Blum, A. van Rhede, Christiaan Freser, Guilliam Hees (of Heems), J.D. du Beer.
   Die plaas, later bekend as Plaisir de Merle, wat Vreugde van die Swart Voël beteken, is in 1964 deur Stellenbosh Boere Wynmakers gekoop op aanbeveling van Ronnie Melck. Deesdae beslaan die plaas 974 ha.
  Person ID I2423  Houliston Family Tree
  Last Modified 12 July 2004 

  Family/Spouse Catherine Taboureux,   b. about 1645 
  Children 
  +1. Charles Marais,   b. about 1668, le Plessis Marle Find all individuals with events at this location
   2. Claude Marais,   b. 1663
   3. Isaac Marais,   b. 1677
   4. Marie-Madeleine Marais,   b. 1681
  Family ID F1097  Family Group Sheet  |  Family ChartThis site powered by The Next Generation of Genealogy Sitebuilding v. 14.0.3, written by Darrin Lythgoe © 2001-2024.

Maintained by Andrew Houliston. | Data Protection Policy.